«…περιφέρομαι μη κάνοντας τίποτα άλλο από το να πείθω τους νεότερους και του ηλικιωμένους ανάμεσά σας να μην φροντίζουν ούτε για τα σώματα ούτε για τα χρήματα τουςμε τόσο πάθος, παρά μόνο για την ψυχή τους, πως θα γίνει καλύτερη, λέγοντας τους ότι, η Αρετή δε γίνεται από τα χρήματα αλλά, τα χρήματα και όλα τα άλλα Ανθρώπινα Αγαθά,και τα Ιδιωτικά και τα Δημόσια, από την Αρετή!..»
Σωκράτης
στην Απολογία του
Παραθέτουμε αποσπάσματα από τον Τίμαιο του Πλάτωνα,
όσον αφορά την Φιλοσοφία, τη Διδασκαλία και
την Φροντίδα του Σώματος και της Ψυχής,
έτσι ώστε να ανακαλύπτουμε την Ολότητα…
αλλά και για να διευρύνεται η αντίληψης του νου!..
Aσθένειες της ψυχής:
«…Οι υπερβολικές ηδονές και οι υπερβολικές λύπες πρέπει να καταταγούν στις μεγαλύτερες ασθένειες της ψυχής. Γιατί ο περιχαρής, ή ο περίλυπος άνθρωπος στην άμετρη βιασύνη του να επιλέξει το ένα και να αποφύγει το άλλο, αδυνατεί να δει και να ακούσει το σωστό, καταλαμβάνεται από λύσσα και οι νοητικές του δυνάμεις μειώνονται στο ελάχιστο.…και όλα όσα προσάπτουμε σε όσους αδυνατούν να ελέγξουν τις ηδονές, κατηγορώντας τους, ότι έχουν επιλέξει να είναι κακοί, είναι μάλλον αδικαιολόγητα. Κανένας δεν είναι με την θέληση του κακός (Ουδείς εκών κακός).Ο Άνθρωπος γίνεται κακός από κάποια άσχημη κατάσταση του σώματος του και από λανθασμένη ανατροφή, από την οποία λείπει η ορθή εκπαίδευση. Διότι σ΄όλους τα πιο πάνω ελαττώματα είναι μισητά κι έρχονται δίχως αυτοί να το θέλουν. Από τις λύπες, επίσης, που προέρχονται από την κακή κατάσταση του σώματος, μπορεί να γίνει κακή η ψυχή…» Και η συνέχεια είναι τόσο, Επίκαιρη!… «…Πέρα όμως απ΄ αυτά οι Πολιτείες που δημιουργούνται από Ανθρώπους σε τέτοια άσχημη κατάσταση, καθώς και οι Δημόσιοι και ιδιωτικοί λόγοι που εκφωνούνται…είναι αναγκαστικά κακοί…Έτσι αν δεν διδαχθούμε από πολύ μικροί τα μαθήματα που μπορούν να θεραπεύσουν τέτοιες Ασθένειες, τότε όλοι μας γινόμαστε ακούσια κακοί εξαιτίας αυτών των 2 λόγων(άσχημη κατάσταση του σώματος του και από λανθασμένη ανατροφή).Γι’ αυτές τις ασθένειες δεν πρέπει να θεωρούμε υπεύθυνα τα παιδιά, αλλά πάντοτε περισσότερο του γονείς και αυτούς που τα αναθρέφουν…Οφείλουμε λοιπόν όπως και όσο ο καθένας μπορεί, μέσω αγωγής, πρακτικής εξάσκησης, και απόκτηση κατάλληλων γνώσεων (επιτηδευμένων μαθημάτων) να απαλλαγούμε από την κακία και να επιδιώκουμε το αντίθετο της».
Η Υγεία:
«Το Αγαθό είναι πάντοτε καλό και το καλό δεν είναι ποτέ άμετρο (παν δη το Αγαθόν καλόν, το δε καλόν ουκ άμετρον). Άρα και για το έμβιο ον ισχύει το ίδιο, για να΄ναι καλό χρειάζεται να διέπεται από μέτρο.…
Εμείς όμως δεν παρατηρούμε και δεν σκεφτόμαστε τίποτα απ΄αυτά…
…Και γι αυτό υπάρχει μόνο ένας τρόπος σωτηρίας…
Να μην Ασκούμε ούτε την ψυχή χωρίς το σώμα ούτε το σώμα χωρίς την ψυχή, ώστε να μην αντιδρούν μεταξύ τους και να εξασφαλίζουν την Υγεία και την Ισορροπία τους…
Έτσι όποιος ασχολείται με τα μαθηματικά, ή με οποιαδήποτε άλλο αντικείμενο, κι εργάζεται διανοητικά με ένταση, χρειάζεται επίσης να ασκεί ανάλογα
το σώμα με γυμναστική!.. (Πρακτική εξάσκηση αν θέλετε, μιας και η «λέξη» γυμναστική στην Ελλάδα έχει φθαρεί τόσο πολύ!.. Ας μην κολλάμε, όμως τόσο στις λέξεις άλλα κυρίως στο νόημα πίσω απ΄αυτές)
…Εκείνος που φροντίζει το σώμα του με Προσοχή οφείλει να κάνει ανάλογες ασκήσεις και στην ψυχή, καλλιεργώντας την Μουσική και την Φιλοσοφία γενικά, αν «θέλει» να «καλείται» ταυτόχρονα Καλός και Αγαθός!..»
Φροντίδα του Σώματος:
«Χρειάζεται να μιμηθεί κάποιος εκείνη που ονομάζουμε Μητέρα και Τροφό του σύμπαντος, ώστε να μην αφήσει ποτέ το σώμα του αδρανές αλλά το κινεί συνεχώς προκαλώντας Εσωτερικά Τραντάγματα, τότε το υπερασπίζεται σωστά από τις εσωτερικές και εξωτερικές κινήσεις.
Με την αρμονική κίνηση – τις σωστές δονήσεις (μετρίως σείων) επαναφέρει σε τάξη, όπως ταιριάζει από την φύση τους, τις σωματικές παθήσεις και τα μέρη που κινούνται ακατάστατα -σύμφωνα με όσα είπαμε πιο πριν για το σύμπαν- και τότε δεν θα τους επιτρέψει να δημιουργήσουν πολέμους και αρρώστιες μέσα στο σώμα σαν να ήταν εχθροί του αλλά, αφού τα βάλει κοντά του σαν φίλους, θα τα κάνει δημιουργούς Υγείας…
(δες Chakra – Ενεργειακά κέντρα)
Η καλύτερη Άσκηση:
Σε σχέση τώρα με τις κινήσεις του σώματος, η καλύτερη είναι εκείνη που γεννάται μόνη της, με την δική της αποκλειστική ενέργεια, γίνεται δηλαδή από τον εαυτό του για τον ίδιο του τον εαυτό, αφού είναι όμοια με την κίνηση της Διάνοιας και του σύμπαντος!..
Αντίθετα, η κίνηση που προκαλείται από κάτι άλλο δεν είναι εξίσου καλή, ενώ η χειρότερη απ΄όλες είναι εκείνη η οποία επιβάλλεται στο σώμα το οποίο βρίσκεται σε ηρεμία και η οποία κινεί τα μέρη του με τη βοήθεια ξένης επίδρασης!..
Γι΄αυτό το λόγο απ΄όλα τα μέσα καθαρίσμου και τακτοποιήσεως του σώματος, το καλύτερο είναι οι γυμναστικές ασκήσεις.
Ακολουθεί εκείνη που γίνεται με ρυθμικές ταλαντώσεις (διά των αιωρήσεων) δίχως σωματική κόπωση, όπως συμβαίνει μέσα σένα πλοίο ή σε κάποιο όχημα!.
.…Πρέπει τώρα να επαναλάβουμε όσο πιο σύντομα μπορούμε ότι το είδος που δεν κάνει τίποτα και μένει ακίνητο γίνεται αναγκαστικά πολύ ασθενικό, ενώ εκείνο που γυμνάζεται γίνεται ισχυρότατο.
Γι΄αυτό το λόγο πρέπει να φροντίζουμε να έχουν όλα συμμετρικές κινήσεις μεταξύ τους.»
– Καλό είναι να γνωρίζετε (και ίσως συγκρίνετε με όλα τα παραπάνω!..) ότι στην Αshtanga Yoga o κύριος στόχος είναι το Self Practice και επίσης ότι η Πρώτη Σειρά (Υoga Chikitsa) αποτοξινώνει και ευθυγραμμίζει το σώμα ενώ η Μέση σειρά (Νadi Shodhana), εξαγνίζει το Νευρικό Σύστημα και ανοίγει τα ενεργειακά κανάλια.
Φροντίδα Ψυχής:
«Όσο για το κυρίαρχο μέρος της ψυχής, οφείλουμε να σκεφτόμαστε μ΄αυτό το τρόπο, ότι δηλαδή, ο Θεός το έδωσε στον καθένα μας ως Φύλακα Άγγελο (θείον Δαιμόνιον) για να κατοικεί στη κορυφή του σώματος μας, να μας ανυψώνει από τη γη και μας φτάνει μέχρι τον ουρανό, δεδομένου ότι πιστεύουμε δικαιολογημένα πως είμαστε Ουράνια φυτά και όχι γήινα!..
Στον Ουρανό συνέβη η πρώτη γέννησή της ψυχής και εκεί βρίσκονται οι ρίζες μας – εκεί η θεϊκή ψυχή προσαρτά και ριζώνει το κεφάλι μας και από εκεί ορθώνει προς τα κάτω όλο το σώμα!..
Σε όποιον λοιπόν αρέσουν οι απολαύσεις ή οι φιλονικίες και ασχολείται μ΄αυτές υπερβολικά, αναγκαστικά έχει μέσα του θνητές απόψεις και γίνεται απόλυτα θνητός, χωρίς να μετέχει ούτε ελάχιστα στην αθανασία, αφού έχει αυξήσει σε τεράστιο βαθμό το θνητό μέρος.
Εκείνος όμως που έχει αφοσιωθεί με συνέπεια στη μάθηση και την κατανόηση της Αλήθειας «γυμνάζοντας» ιδιαίτερα την ικανότητα να σκέπτεται πράγματα Αθάνατα και θεία, κατανοώντας την Αλήθεια, τότε κατά ανάγκη θα μετάσχει ως ανθρώπινη φύση, στην Αθανασία.
Ένας τέτοιος άνθρωπος, που υπηρετεί το»θείο» και τιμά τον »φύλακα άγγελο» που έχει συγκάτοικο μέσα του, θα είναι πάντα εξαιρετικά ευτυχισμένος.
(άτε δε αει θεράποντατα δαίμονα σύνοικον εαυτώ, διαφερόντως ευδαίμονα είναι!)
Η σωστή Φροντίδα για όλα τα πράγματα είναι μια και μοναδική : να προσφέρεις στον καθένα τις οικίες τροφές και κινήσεις.
Οι οικείες όμως και συγγενείς κινήσεις για το θεϊκό στοιχείο που υπάρχει μέσα μας, είναι οι σκέψεις και οι περιφορές του σύμπαντος.
Αυτές πρέπει να ακολουθούμε όλοι…και τους δικούς μας κύκλους, που διαστρεβλώθηκαν κατά την γέννησή μας, πρέπει να τους επαναφέρουμε στην Ορθή τροχιά μαθαίνοντας την Αρμονία και την Ομαλή περιφορά του Σύμπαντος.
Έτσι θα εξομοιώσουμε την Νόηση μας με το αντικείμενό της – ομοιότητα σύμφωνα με την πρωταρχική της Φύση.
Και με την εξομοίωση αυτή θα κατακτήσουμε την προδιαγεγραμμένη άριστη ζωή, έχοντας εκπληρώσει τον σκοπό που έθεσαν και θα συνεχίσουν πάντοτε να θέτουν στους ανθρώπους οι Θεοί!..»
Μεταφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν:
Πλάτων Τίμαιος – Βασίλης Κάλφας – Εκδ. Πόλις
Πλάτων Τίμαιος – Θ. Βλυζιώτης, Χ. Παπαναστασίου – Εκδ. «Δαίδαλος»
Ι. ΖαχαρόπουλοςΠλάτων Τίμαιος – Εκδ. «Κάκτος» Οδυσσέας Χατζόπουλος