Σχέσεις… “Αδελφέ…για σένα τούτο δεν αξίζει ούτε δραχμή…για μένα ένα αιώνα!..” ee cumings

Η ζωή είναι οι σχέσεις… Είσαι Εδώ … Μαζί Σου, Μαζί Μου και Μαζί Μας;
» Ερώτηση: Ποιοί είμαστε; Κ..: Το έχουμε ξαναπεί αυτό είμαστε πίθηκοι!.. Κοιτάξτε κύριε, εδώ η ομιλία δεν είναι η για κάποια “ύψιστη φιλοσοφία”, είναι για κάτι ανόθευτο!.. Συνειδητοποιείτε στ΄ αλήθεια, όχι θεωρητικά, ότι δεν έχετε σχέση ο ένας με τον άλλον, όσο ο παλιός εγκέφαλος λειτουργεί με σύμβολα με εικόνες, με περασμένα γεγονότα… όταν τα περασμένα περιστατικά, οι εικόνες, η γνώση έχουν δύναμη, τότε, μπαίνει τέλος στις σχέσεις – προφανώς. Αν έχω φτιάξει κάποια εικόνα για σένα, είτε είσαι γυναίκα μου, είτε φίλος μου, είτε η κοπελιά μου ή οτιδήποτε – είναι ολοφάνερο ότι αυτή η εικόνα αυτή η γνώση που είναι παρελθόν, εμποδίζει την σχέση. Σχέση σημαίνει κατευθείαν επαφή άμεσα στο παρόν, στο ίδιο επίπεδο, με την ίδια ένταση, με το ίδιο πάθος Και αυτό το πάθος αυτή η ένταση του ίδιου επιπέδου, δεν μπορεί να υπάρξει αν εγώ έχω εικόνα για σένα και συ για μένα. Έτσι απομένει σε εσάς, να δείτε αν έχετε εικόνα για ένα άλλο. Προφανώς έχετε… Επομένως, βάλτε κάτω τον εαυτό σας, δουλέψτε για να το ανακαλύψετε – που σημαίνει ότι θέλετε πραγματικά να έχετε σχέση με κάποιον άλλο (κάτι για το οποίο αμφιβάλλω). Είμαστε όλοι τόσο φοβερά εγωιστές, περιφραγμένοι… Αν πραγματικά θέλει κανείς να έχει σχέση με τον άλλον, πρέπει να καταλάβει όλη αυτή την δομή του παρελθόντος (που είναι εκείνο που κάνουμε εδώ). Και όταν αυτό σβήσει… έχεις σχέσεις που είναι εντελώς καινούργιες, όλη την ώρα… Και αυτή η καινούργια σχέση είναι αγάπη – όχι η παλιά που το διαλαλούσε!..»
»… Αλλά όσο υπάρχει η γνώση με την μορφή της εικόνας που έχει κατασκευάσει η σκέψη, της εικόνας που είναι το »εγώ» – που είναι η μέγιστη των εικόνων – και όσο έχω αυτή την μέγιστη των εικόνων μέσα σε »εμένα»… ο »άλλος» έχει δικαίωμα να την πληγώνει… Και το κάνει!.. Μπορεί ο εγκέφαλος να μην είναι ποτέ πληγωμένος; Ανακαλύψτε το οι ίδιοι από μόνοι σας και ζήστε μια ζωή όπου ο εγκέφαλος δεν πληγώνεται ποτέ. Τότε μόνο μπορείς να έχεις σχέσεις. Αλλά αν στην σχέση μας, εσύ πληγώνεις εμένα και εγώ πληγώνω εσένα, τότε σ΄αυτήν μπαίνει τέλος!.. Κι αν σ΄ αυτή την σχέση ανάμεσα σε σένα και σε μένα υπάρχει πλήγωμα και μπαίνει τέλος σ΄ αυτήν την σχέση, τότε… ψάχνω να βρω άλλη σχέση – σε χωρίζω και πάω με κάποιον άλλον… Και πάλι όμως θα υπάρξει πλήγωμα. Νομίζουμε ότι με το να αλλάζουμε σχέσεις θα γίνουμε άτρωτοι, αλλά όλη τη ώρα πληγωνόμαστε!..
-» Το Ξύπνημα της νοημοσύνης Γ’ »
Η κατανόηση του εαυτού μας δεν έρχεται μέσω της διαδικασίας της αποχώρησης από τη κοινωνία, ούτε μέσω της απόσυρσης σε ένα φιλντισένιο κάστρο. Αν εσείς και εγώ δούμε το θέμα προσεκτικά και έξυπνα, θα διαπιστώσουμε ότι μπορούμε να κατανοήσουμε τον εαυτό μας μόνο μέσα από τις σχέσεις και όχι από την απομόνωση. Κανείς δεν μπορεί να ζήσει στην απομόνωση. Η ζωή είναι οι σχέσεις. Με απλά λόγια, είναι μέσα από τον καθρέφτη της σχέσης, που κατανοώ τον εαυτό μου, που σημαίνει ότι πρέπει να είμαι σε ιδιαίτερη εγρήγορση όσον αφορά στις σκέψεις μου, στα συναισθήματά μου και στις πράξεις μου σε μία σχέση. Δεν είναι δύσκολη διαδικασία ή υπεράνθρωπη προσπάθεια, και όπως όλοι οι ποταμοί, ενώ η πηγή μόλις που είναι αντιληπτή, τα νερά μεγαλώνουν σε ορμή όσο κινούνται, και βαθαίνουν. Σε αυτό το τρελό και χαοτικό κόσμο, αν μπείτε σε αυτήν την διαδικασία με τη θέλησή σας, με προσοχή, με υπομονή, χωρίς να καταδικάζετε, θα δείτε πως θα ξεκινήσει να μεγαλώνει σε ορμή και ότι δεν είναι θέμα χρόνου.
-Krishnamurti
Λάθος!.. Δεν υπάρχει δυστυχώς… Στη ζωή υπάρχει μόνο ευτυχώς… Ακόμα και στις πιο βαριές »αρνητικές» ενέργειες-καταστάσεις. Τότε υπάρχει αληθινά αυτογνωσία – αν αυτό, πραγματικά ενδιαφέρει κάποιον!..
Έτσι… Ευτυχώς που υπάρχει »Αγάπη» … Ευτυχώς που υπάρχει »Βάρος» … Ευτυχώς που »ότι υπάρχει» … Ευτυχώς που υπάρχει Τώρα, Ζωή … Ευτυχώς που γεννιέται ξανά και ξανά, μια Καινούρια – Ανεπανάληπτη – Μοναδική – Όμ-ορφη Μέρα και Στιγμή!..
-Yogahome Insight
Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s