Επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε απόσπασμα ομιλίας του Krishnamurti, έτσι ώστε να βοηθήσει στην κατανόηση της βαθύτερης σημασίας και νοήματος των μαθημάτων Yoga, εκτός φυσικά από τη σωματική, νοητική, ψυχική ευεξία και υγεία που όπως είναι γνωστό προσφέρουν τα μαθήματα αυτά.
…παρατηρήστε δίχως την σκέψη, που έχει θυμηθεί. αυτή την αντίδραση που έχει ονομασθεί φόβος στο παρελθόν. Απαιτεί μεγάλη προσοχή… Καταλαβαίνετε; Απαιτεί ικανότητα στην παρατήρηση!.. Αυτό είναι επίσης μέρος του Yoga. Καταλαβαίνετε; Δεν κάνετε απλά ασκήσεις, που δεν είναι καθόλου Yoga… αλλά, επιδεξιότητα στην παρατήρηση. Που σημαίνει, στην παρατήρηση υπάρχει μόνον καθαρή αντίληψη, όχι ερμηνεία αυτής της αντίληψης από την σκέψη. Τα καταλαβαίνετε όλα αυτά;
Krishnamurti « Δημόσια ομιλία στο Μπροκγουντ Παρκ – 1979 «
K.: Ναι, είναι απαραίτητο να διατηρούμε το σώμα υγιές.
Π.: Όμως αν μπορώ να πω, έχετε τον τρόπο ενός Yogi, φαίνεσθαι, δείχνετε σαν ένας Yogi, το σώμα σας παίρνει την στάση ενός Yogi. Κάνετε asanas και pranayama κάθε μέρα εδώ και τόσα πολλά. Γιατί ;
K.: Αυτό δεν έχει σημασία. Είναι σαν να καθαρίζω τα νύχια μου. Λέω ότι το άλλο είναι παιδαριώδες : να περνάς χρόνια και χρόνια για να τελειοποιήσεις το όργανο (τον νου). Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να «κοιτάξετε»!..
Π.: Μα αν ένας γεννήθηκε τυφλός, μόνο όταν ένας σαν εσάς έρθει και πει «κοιτάξτε», μόνο τότε μπορεί να συμβεί κάτι. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα καταλάβαιναν για ποιό πράγμα μιλάτε.
Κ. : Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα τ΄ άκουγαν καθόλου αυτά. Θα αδιαφορούσαν.
Β. : Οι ασκήσεις και τα άλλα είναι ευκολότερα. Δίνουν κάτι, ενώ αυτό που λέτε, δε δίνει τίποτα.
Κ. : Δίνει τα πάντα αν το αγγίξεις!..
Krishnamurti «Παράδοση και Επανάσταση» Εκδ Καστανιώτη
O άνθρωπος, ξέρετε, είναι ενέργεια… κι αν δεν αναζητήσει την αλήθεια, αυτή η ενέργεια γίνεται καταστροφική!..
» To πρόβλημά μας, λοιπόν, είναι αν αυτή η ενέργεια – που στον ένα ή στο άλλο βαθμό διαθέτουμε όλοι μας – να αυξηθεί, να αποκτήσει μεγαλύτερη ζωντάνια κι αν ναι… για να την κάνουμε τι; Για ποιο λόγο υπάρχει η ενέργεια; Για να γίνονται πόλεμοι; Για να εφευρίσκονται υπερηχητικά αεροπλάνα και μια σειρά αμέτρητων άλλων μηχανών; Για να δίνουμε εξετάσεις, να σπουδάζουμε, να κάνουμε παιδιά και καριέρα, να ακολουθούμε κάποιον γκουρού, ν΄ ανησυχούμε ασταμάτητα για το ένα και το άλλο πρόβλημα; Ή μπορεί η ενέργεια να χρησιμοποιηθεί με διαφορετικό τρόπο, έτσι ώστε όλες μας οι δραστηριότητες να έχουν νόημα σε σχέση με κάτι που θα τις κάνει όλες να υπερβαίνουν το πεδίο της ανθρώπινης γνώσης; Σίγουρα, αν ο ανθρώπινος νους, ο οποίος είναι ικανός να έχει μια τέτοια εκπληκτική ενέργεια, δεν αναζητάει την αλήθεια ή τον «Θεό», τότε κάθε έκφραση της ενέργειας θα είναι αιτία καταστροφής και δυστυχίας. Χρειάζεται τεράστια ενέργεια για να αναζητήσεις την αλήθεια!.. Και αν ο άνθρωπος δεν το κάνει αυτό, σπαταλάει την ενέργεια του με διάφορους τρόπους που δημιουργούν αταξία… κι έτσι η κοινωνία αναγκάζεται να τον ελέγχει. Τώρα, είναι δυνατόν να καταναλώνεις την ενέργεια στην αναζήτηση της αλήθειας ή του Θεού και στην διάρκεια της αναζήτησης του τι είναι αλήθεια, να είσαι ένας πολίτης που κατανοεί τα βασικά θέματα της ζωής και που η κοινωνία δεν μπορεί να τον καταστρέψει;
Ο άνθρωπος, ξέρετε, είναι ενέργεια… και αν δεν αναζητήσει την αλήθεια, αυτή η ενέργεια γίνεται καταστροφική. Οπότε η κοινωνία ελέγχει και διαμορφώνει κάθε άνθρωπο, ώστε να καταπνίξει ετούτη την ενέργεια. Αυτό είναι που έχει συμβεί στην πλειονότητα των ενηλίκων σε όλο τον κόσμο!..»
«… ο άνθρωπος υπάρχει για ένα και μοναδικό σκοπό, που είναι να ανακαλύψει την αλήθεια ή τον Θεό. Ακόμη κι αν μια μικρή ομάδα εκπαιδευτών μπορούσε να το κατανοήσει αυτό και να δώσει όλη της την προσοχή σ΄ αυτήν την αναζήτηση, θα δημιουργούταν ένα νέο είδος εκπαίδευσης και μια διαφορετική κοινωνία! «
Krishnamurti
Συν Αθηνά και χείρα κίνει!
Όταν έρχεστε σ’ ένα μάθημα Yoga, ή προετοιμάζεστε να έρθετε σ’ αυτό χρειάζεται πρώτα απ’ όλα να έχετε στο νου σας την πρόθεση της αυτογνωσίας και αυτοπαρατήρησης, όπως επίσης της «Θυσίας» του νου, της καρδιάς και του σώματός σας. Δηλαδή το να αφιερωθείτε ολοκληρωτικά την ώρα του μαθήματος στην ανακάλυψη και παρατήρηση του εαυτού σας συνολικά.
Να παρατηρείτε αυτά που συμβαίνουν μέσα σας, όπως π.χ. συγκρίνεστε με τους άλλους, κρίνετε τους άλλους ή και τον εαυτό σας, επιδιώκετε ή πιέζεστε για το περισσότερο, μπορεί να βλέπετε την απογοήτευση ή την αποθάρρυνσή σας, τη φιλοδοξία ή την περηφάνια σας και όλη αυτή την φασαρία που υπάρχει και γεννιέται στο νου σας.
Το σημαντικό είναι η παθητική παρατήρηση και όχι το να επικρίνετε ή να δικαιολογείτε ότι όλα αυτά είναι σωστά ή λάθος, αν σας αρέσουν ή όχι!
Η Ομ-ορφιά της ύπαρξης βρίσκεται ακριβώς σ΄αυτό το λεπτό σημείο,
δηλαδή, το να «βλέπεις» δίχως να κρίνεις, δίχως να επεμβαίνεις.
Αν μπορέσετε να κατανοήσετε και να «κρατηθείτε» σ΄αυτή τη στιγμή της μη επέμβασης, τότε υπάρχει μία δράση πέρα από το νου και των σκέψεων η οποία δεν μπορεί να εξηγηθεί, να ειπωθεί, παρά μόνο μπορείτε να τη βιώσετε εκείνη τη στιγμή της απόλυτης παρουσίας σας.
Το κάθε μάθημα Yoga είναι μια «Πρόσκληση»
στην οποία παρουσιάζεται η «Πρόκληση» της ζωής·
και αν μπορέσετε να την κατανοήσετε…
θα την κατανοήσετε και πέρα απ΄τα μαθήματα
σε ολόκληρη τη ζωή σας.
Γεώργιος Τρυφωνόπουλος
Η «εσωτερική πρόθεση»της συνολικής πρακτικής του Yogahome Insight (pdf)