Επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε απόσπασμα ομιλίας του Krishnamurti, έτσι ώστε να βοηθήσει στην κατανόηση της βαθύτερης σημασίας και νοήματος των μαθημάτων Yoga, εκτός φυσικά από τη σωματική, νοητική, ψυχική ευεξία και υγεία που όπως είναι γνωστό προσφέρουν τα μαθήματα αυτά.

…παρατηρήστε δίχως την σκέψη, που έχει θυμηθεί. αυτή την αντίδραση που έχει ονομασθεί φόβος στο παρελθόν. Απαιτεί μεγάλη προσοχή… Καταλαβαίνετε; Απαιτεί ικανότητα στην παρατήρηση!..   Αυτό είναι επίσης μέρος του Yoga. Καταλαβαίνετε;  Δεν κάνετε απλά ασκήσεις, που δεν είναι καθόλου Yoga… αλλά, επιδεξιότητα στην παρατήρηση.  Που σημαίνει, στην παρατήρηση υπάρχει μόνον καθαρή αντίληψη, όχι ερμηνεία αυτής της αντίληψης από την σκέψη. Τα καταλαβαίνετε όλα αυτά;

Krishnamurti « Δημόσια ομιλία στο Μπροκγουντ Παρκ – 1979 «

K.: Ναι, είναι απαραίτητο να διατηρούμε το σώμα υγιές.                        

Π.: Όμως αν μπορώ να πω, έχετε τον τρόπο ενός Yogi, φαίνεσθαι, δείχνετε σαν ένας Yogi, το σώμα σας παίρνει την στάση ενός Yogi. Κάνετε asanas και pranayama κάθε μέρα εδώ και τόσα πολλά. Γιατί ;

K.: Αυτό δεν έχει σημασία. Είναι σαν να καθαρίζω τα νύχια μου. Λέω ότι το άλλο είναι παιδαριώδες : να περνάς χρόνια και χρόνια για να τελειοποιήσεις το όργανο (τον νου). Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να «κοιτάξετε»!..

Π.: Μα αν ένας γεννήθηκε τυφλός, μόνο όταν ένας σαν εσάς έρθει και πει «κοιτάξτε», μόνο τότε μπορεί να συμβεί κάτι. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα καταλάβαιναν για ποιό πράγμα μιλάτε.

Κ. : Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα τ΄ άκουγαν καθόλου αυτά. Θα αδιαφορούσαν.

Β. : Οι ασκήσεις και τα άλλα είναι ευκολότερα. Δίνουν κάτι, ενώ αυτό που λέτε, δε δίνει τίποτα.

Κ. : Δίνει τα πάντα αν το αγγίξεις!..                              

Krishnamurti «Παράδοση και Επανάσταση»  Εκδ Καστανιώτη

Συν Αθηνά και χείρα κίνει!

Όταν έρχεστε σ’ ένα μάθημα Yoga, ή προετοιμάζεστε να έρθετε σ’ αυτό χρειάζεται πρώτα απ’ όλα να έχετε στο νου σας την πρόθεση της αυτογνωσίας και αυτοπαρατήρησης, όπως επίσης της «Θυσίας» του νου, της καρδιάς και του σώματός σας. Δηλαδή το να αφιερωθείτε ολοκληρωτικά την ώρα του μαθήματος στην ανακάλυψη και παρατήρηση του εαυτού σας συνολικά.

Να παρατηρείτε αυτά που συμβαίνουν μέσα σας, όπως π.χ. συγκρίνεστε με τους άλλους, κρίνετε τους άλλους ή και τον εαυτό σας, επιδιώκετε ή πιέζεστε για το περισσότερο, μπορεί να βλέπετε την απογοήτευση ή την αποθάρρυνσή σας, τη φιλοδοξία ή την περηφάνια σας και όλη αυτή την φασαρία που υπάρχει και γεννιέται στο νου σας.

Το σημαντικό είναι η παθητική παρατήρηση και όχι το να επικρίνετε ή να δικαιολογείτε ότι όλα αυτά είναι σωστά ή λάθος, αν σας αρέσουν ή όχι!

Η Ομ-ορφιά της ύπαρξης βρίσκεται ακριβώς σ΄αυτό το λεπτό σημείο,

δηλαδή, το να «βλέπεις» δίχως να κρίνεις, δίχως να επεμβαίνεις.

Αν μπορέσετε να κατανοήσετε και να «κρατηθείτε» σ΄αυτή τη στιγμή της μη επέμβασης, τότε υπάρχει μία δράση πέρα από το νου και των σκέψεων η οποία δεν μπορεί να εξηγηθεί, να ειπωθεί, παρά μόνο μπορείτε να τη βιώσετε εκείνη τη στιγμή της απόλυτης παρουσίας σας.

Το κάθε μάθημα Yoga είναι μια «Πρόσκληση»
στην οποία παρουσιάζεται η «Πρόκληση» της ζωής·
και αν μπορέσετε να την κατανοήσετε…
θα την κατανοήσετε και πέρα απ΄τα μαθήματα
σε ολόκληρη τη ζωή σας.

Γεώργιος Τρυφωνόπουλος

Η «εσωτερική πρόθεση»της συνολικής πρακτικής του Yogahome Insight (pdf)

Advertisements